Lépjen be a TV-zés világába!
2019. február 16. szombat 11:10

Az 50 éves Vin Diesel sokkal több, mint baltaarcú, kopasz, kigyúrt akcióhős

2017-07-18 14:00

Megosztás

Hajlamos az ember elmenni a látszattal. Pedig mai szülinaposunk, Vin Diesel kimondottan izgalmas figura. Mutatjuk.

 
Eleve kezdjük ott, hogy Vin Diesel se nem Vin, se nem Diesel, eredetileg Mark Sinclair néven született, ráadásul egy kétpetéjű ikerpár egyik tagjaként. Ikertestvére, Paul Vincent szintén belekóstolt a filmezésbe hangvágóként, de ezen túl a reflektorfényen kívül éli a mindennapjait – már amikor a bratyó hagyja ezt: emlékezetes cukiságcunamiként öntötte el a webet, amikor Vin Diesel megosztott egy fotót, amelyen a két „tesója” Paul Walker és Diesel ikertesója látható. Akinek egyébként, szemben Vinnel, egészen rengeteg haja van.


Diesel sosem ismerte biológiai apját, de, bár anyja fehér, ő maga színes bőrűként határozza meg magát. Nevelőapja, Irvin H. Vincent vezetéknevét egy idő után Diesel felvette anyja vezetékneve,a Sinclair mellé, és művésznevében is, ugye, ott az utalás a nevelőapjára. Neki köszönhető egyébként Vin érdeklődése a színház iránt: színésztanár és társulatvezető volt.

Karrierje mégis véletlenül alakult úgy, ahogy: barátaival betörtek egy színházba balhézni – ekkor Vin mindössze hétéves volt – ám egy nő megállította őket, és húsz dolcsit ajánlott nekik, ha iskola után eljárnak próbálni a forgatókönyvet, amit ajánlott.  Így is lett, Vin pedig ott ragadt, játszott apja színházában és egyéb kis társulatoknál, kereset-kiegészítésként pedig tizenhét évesen kidobó lett. Ekkor változtatott nevet is.

Az agyatlan kopasz sztereotípiát hazudtolja meg az is, hogy Diesel elment fősulira, mi több, bölcsésznek: angol szakos volt a Hunter College-ben, csak éppen befejezni nem akaródzott, elment ugyanis inkább Hollywoodba – ma már látható, hogy nem volt ez olyan nagy hiba.
 


Pedig az elején elég küzdelmes volt az élet: senkit nem hatott meg a tetemes színpadi múlt, és egy év terméketlen küzdelem után hazaköltözött New Yorkba anyuhoz. Aki aztán meglepte egy könyvvel, ami megváltoztatta Vin életét: Rick Schmidt könyve volt ez, Feature Films at Used Car Prices címmel, amit gyakorlatilag úgy lehetne fordítani, hogy Játékfilmek egy használtautó árából. Hősünk rájött, hogy ha nem kell Hollywoodnak, akkor majd ő maga megcsinálja a saját filmjeit.

Első alkotása Multi-Facial címmel egy rövidfilm lett, amiben egyébként ikertesója is dolgozott, ő volt a hangvágó. A rövidfilm mindössze három nap alatt forgott, ennek ellenére egészen jól sikerült: meghívták Cannes-ba, ahol aztán rajongó hangú reakciókat kapott. Itt már sejthető volt, hogy Dieselből mégis csak lesz valaki.
 
 
Már csak azért is, mert nagyon akarta: első nagy mozijára úgy csövelte össze a pénzt – éspedig telemarketinggel! Ötvenezer dollár gyűlt össze a filmre, ami Strays címmel készült el és ha lehet, még jobb helyen, a Sundance-en debütált. Szerették is, de annyira azért mégsem, mint Diesel várta, így ismét csalódottan ment haza.

Ahol aztán fordult egyet a világ: New Yorkban egy telefonhívás várta magától Steven Spielbergtől, aki le volt nyűgözve a Multi-Facialtől, és mindenképp találkozni akart Diesellel. Így esett, hogy Vin Diesel szerepet kapott a Ryan közlegény megmentésében.
 


Innen már nem volt megállás, jött a Szuper haver főszerepe, majd Riddick lett a Pitch Blackben, amivel végképp bekerült a komoly rajongóbázissal rendelkező gigasztárok közé.

A Halálos iramban-széria 2001-ben lett Diesel életének része, és a sorozatban szinte komikus gyakorisággal emlegetett „család” egyáltalán nem túlzás: Diesel több mint tizenöt éve dolgozik ugyanazokkal a filmesekkel, éspedig azért, mert csapatuk működik, brutális pénzeket keresnek, és, ami még fontosabb, csaknem példátlan rajongás veszi körül Dieselt és visszatérő partnereit.
 
 
Persze 2001-ben még nem tudhatta, hogy még tizenhat évvel később is lesz nafta a Halálos iramban-filmekben, így jöhetett a következő nagy szerep, a xXx, ami aztán ugyanolyan meghatározó elem lett Diesel karrierjének, mint az autós bulik, amiből még mindig lesz folytatás.
 
Emellett olykor, mintegy múltidézésképpen, szerepel kisebb, kamaradráma-szerű mozikban is, mint például a Védd magad! Sidney Lumettől, amiben korántsem a tőle megszokottat hozza.
 
 
Majdnem ő lett Daredevil is – ám a szerep végül Ben Afflecknél landolt. Hogy jobb-e ez így, azt talán most hagyjuk is.

Ha pedig valakinek az akciózsánerrel továbbra sem lopta be magát a szívébe, azoknak csak 2014-ig volt nyugta: ekkor történt ugyanis, hogy Diesel kölcsönözte hangját Grootnak A galaxis őrzőiben, ami annyira imádni valóan sikerült, hogy még az is megkedvelte tőle a mimika királyát, aki addig falra mászott a kétségkívül kottázhatóan macsó karakterektől, akiket játszott.

Apropó macsó karakterek: ezekért a figurákért Diesel egész sokszor került az Arany Málna közelébe -  de még egyszer sem kapta meg.
 
 
Emellett Vin Diesel igazi geek: elmondása szerint gyerekkora óta játszik a Dungeons and Dragonsszal. Így nem meglepő, hogy van egy videojátékos cége is, a Tigon Studios főként Diesel filmjeihez kapcsolódó játékokat ad ki.